انواع cpu
می توان گفت که در این یک دهه اخیر پردازنده های core i3 ، core i5 و core i7 وارد بازار شدند و مردم با این مدل ها زیاد سر و کار دارند با این حال هنوز هم انتخاب پردازنده مورد نظر برایشان سخت است. این انتخاب کردن وقتی برایشان سرخت تر شد که سندی بریج (sandy bridge) یک معماری از سری معماری های اینتل به پردازنده های شرکتش اضافه شد. ما در این مقاله قصد داریم تا انواع پردازنده ها را برای شما معرفی کنیم تا دیگر انتخاب کردن برای شما سخت نباشد و در خرید لپ تاپ استوک از ان استفاده کنید. با استوک مستر همراه باشید تا بیشتر به این موضوع بپردازیم.
شرکت های سازنده cpu
در حال حاضر دو شرکت بزرگ در حال ساخت cpu هستند . شرکت های اینتل (intel) و ای ام دی (amd)
پردازنده های این دو شرکت تفاوت هایی با یکدیگر دارند. مثلا از نظر معماری و ساخت کاملا متفاوت اند. یعنی وقتی شما می خواهید از یک سی پی یو اینتل استفاده کنید، باید مادربورد متناسب با آن را خریداری کنید. سوکت های پردازنده های اینتل و ای ام دی با یکدیگر متفاوت است و نمی توان از آن ها به جای یکدیگر استفاده کرد. یعنی این که اگر مادربردی از سی پی یو اینتل پشتیبانی می کند دیگر قادر نخواهد بود از سی پی یو ای ام دی پشتیبانی کند.
سوکت های پردازنده ها
سوکت پردازنده، محل قرار گیری آن روی مادربورد است و مدل های مختلفی دارد.
سوکت cpu دارای دو نوع ZIF و LGA هستند. در نوع ZIF پایه ها زیر و روی پردازده قرار دارند و سوکت دارای سوراخ هایی برای قرارگیری پایه ها میباشد اما در نوع LGA پایه ها روی سوکت قرار دارند که روی سطوح رسانای پردازنده قرار می گیرند.
سوکت های پردازنده های اینتل:
mPGA 478
LGA 775
LGA 1366
1156LGA
LGA 1155
LGA 1150
LGA 1151
سوکت های پردازنده های ای ام دی:
PGA 754
PGA 939
PGA AM2 & AM2+
AM3
انواع نسل های پردازنده اینتل
به زبان ساده می توان گفت که پردازنده core i7 نسبت به core i5 و core i5 نیز نسبت به core i3 قوی تر است. بسیاری از مردم فکر می کنند که عدد جلوی پردازنده نشان دهنده تعداد هسته های آن است اما این باور غلطی است. اعدادی که در نام پردازنده امده است تنها نشان دهنده توان نسبی پردازنده در پردازشگر است.
طبقه بندی سی پی یو های اینتل
قدرت cpu های شرکت اینتل توسط خود شرکت و براساس نوع تکنولوژی و متغیر های آن دسته بندی می شود
متغیر هایی که در رده بندی سی پی یو ها نقش دارند تعداد هسته های پردازنده ، سرعت پردازنده ، میزان کش (cache) و موارد دیگر می باشد.
پردازنده ها نیز تکنولوژی هایی مثل توربو بوست (turbo boost) ، هایپر تریدینگ (hyper-threading) و ... را دارا می باشند.
رده بندی پردازنده های اینتل از cpu های سلرون (Celeron) و پنتیوم (pentuim) که به ترتیب دارای یک یا دو ستاره هستند آغاز می شود. یعنی این سی پی یو ها در پایین ترین رده قرار می گیرند. با همین ترتیب سی پی یو های core i3 دارای سه ستاره ،
سی پی یو های core i5 دارای چهار ستاره و سی پی یو های core i7 دارای 5 ستاره می باشند.
البته این نکته هم قابل ذکر است که پردازنده های لپ تاپ و دسکتاپ از یک دیگر متمایز هستند و ویژگی های خود را دارا می باشند.
تعداد هسته سی پی یو
در سی پی یو ها هرچه تعداد هسته ها بیشتر می شود.تعداد task هایی (فعالیت هایی)
که به طور همزمان پردازش می شود بیشتر می شود.
امروزه تمامی نسخه های پردازنده core i3 دو هسته ای هستند.
همه پردازنده های core i5 به جز پردازنده core i5-661 چهار هسته ای هستند.
پردازنده core i5-661 دو هسته ای و با فرکانسی معادل 3.33 گیگاهرتز است.
پردازنده core i3-560 نیز، پردازنده ای با سرعت پردازش 3.33 گیگاهرتز است.
البته خرید این پردازنده مقرون به صرفه تر از پردازنده core i5-661 است.
فاکتور هایی وجود دارند که تایین کننده قدرت نهایی سی پی یو هستند. برای مثال پردازنده core i3-560 و دارای تعداد هسته و سرعت پردازش معادل سی پی یو core i5-661 است.
اما در یک ازمایش و شرایط یکسان و مشابه، خروجی ضعیف تری نسبت به پردازنده core i5-661 دارد.
زیرا core i5-661 از تکنولوژی turbo boost بهره می گیرد.
حافظه کش (cache) سی پی یو
هنگامی که پردازده در پردازش با اطلاعات تکراری و مواجه مشابه می شود.این اطلاعات تکراری را در حافظه cache خود ذخیره می کند تا سرعت پردازش را بالا ببرد.
حافظه کش پردازنده ها مانند حافظه ram است اما سرعت حافظه کش بیشتر از حافظه ram است. در هردوی این حافظه ها فضایی جهت اطلاعاتی که مکرر استفاده می شود وجود دارد.
در صورت نبود این این حافظه پردازنده مجبور است مستقیما از روی هارد ذیسک اطلاعات را بخواند که زمان پردازش را بالا می برد.
پس نتیجه میگیریم هرچه مقدار حافظه کش بیشتر باشد سرعت پردازش نیز بالا تر است.
انواع تکنولوژی پردازنده ها
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم بعضی از پردازنده ها به دلیل داشتن بعضی از تکنولوژی ها سرعت پردازش بیشتری نسبت به بقیه دارند.
برای مثال دو پردازنده را با شرایط یکسان درنظر بگیرید با این تفاوت که یکی از ان ها دارای یکی از دو تکنولوژِی turbo boost و hyper threading باشد. قطعا پردازنده ای که یکی از این دو تکنولوژی را دارد سرعت پردازش بیشتری دارد.
تکنولوژی turbo boost
تکنولوژی turbo boost سرعت پردازنده را در زمان نیاز بالا میبرد.البته فعال شدن این تکنولوژی به فاکتور هایی بستگی دارد.
به فاکتور هایی مانند هسته های فعال پردازنده ، میزان نسبی جریان مصرفی ، میزان نسبی انرژی مصرفی ، میزان دمای پردازنده و .... بستگی دارد.
تکنولوژی hyper threading
در کل یک هسته سی پی یو در ان واحد می تواند تنها به پردازش یک رشته (thread) مشغول باشد. برای مثال یک پردازنده دو هسته ای می تواند در ان واحد به پردازش دو رشته (thread) مشغول باشد. شرکت اینتل با درست کردن فناوری hyper threading امکان پردازش هم زمان چند رشته (thread) را توسط یک هسته مهیا ساخت.
حرف آخر
امیدواریم مطالبی که برای شما فراهم کردیم برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از ان ها در کارهایتان استفاده کنید.