کارت گرافیک کوادرو چیست؟
کارت گرافیک های کوادرو محصول شرکت انویدیا هستند که در زمینه های CAD یا طراحی به کمک کامپیوتر یا DCC یعنی تولید محتوای دیجیتال استفاده می شوند. این کارت های گرفیک ویژگی های خاصی دارند و کاربرد آن ها کاملا حرفه ای است و در سیستم های حرفه ای نصب می شوند بنابراین می توان گفت که کارت گرافیک های انویدیا به در دو دسته قرار می گیرند.
دسته اول کارت گرافیک های سری geforce هستند که برای پخش محتوا به کار می روند و سری دوم کارت گرافیک های Quadro هستند که برای تولیدد محتوا به کار می روند . کاربرد این کارت ها با هم متفاوت هستند اما تفاوت اصلی این کارت های گرافیکی قیمت بالای آن ها است.
در بیشتر اوقات وقتی که اسم کارت گرافیک به میان می آید همه به یاد بازی های رایانه ای می افتند درحالی که بعضی کارت های گرافیکی مخصوص کار هایی مثل پویا نمایی و طراحی های سه بعدی هستند و در سیستم های صنعتی با چند خروجی نمایشگر به کار می روند. تولید کنندگان سعی می کنند نام های متفاوتی برای این کارت های گرافیک در نظر بگیرند و آن ها را از دیگر کارت های گرفیک جدا کنند. شرکت nvidia از نام Quadro و شرکت amd از نام firegl ati برای این دسته از کارت های گرافیک خود استفاده می کند. این کارت های گرافیک از قدرت پردازش بسیار بالا در پردازش موازی برخوردارند اما با وجود قیمت زیادشان اصلا در اجرای بازی ها موفق نیستند.
از لحاظ ساختار این پردازنده ها این پردازنده ها بسیار شبیه به پردازنده های معمولی که در سیستم های خانگی به کار می رود هستند اما به دلیل کاربرد متفاوت آن ها در بعضی زمینه ها با بقیه گرافیک ها متفاوت اند مثلا به دلیل اینک نرم افزار های طراحی صنعتی به توان پردازش بالایی در زمینه محاسبات رئوس نیاز دارند در گرافیک های کوادرو به بخش محاسبات رئوس توجه بیشتری شده است. این کارت های گرافیک بر خلاف کارت های گرافیک مععمولی که دارای توانایی زیادی در انجام محاسبات پیکسلی هستند، توان پردازش پیکسلی بالایی ندارند زیرا بخش وسیعی از این کارت ها مربوط به محاسبات راسی که مورد نیاز نرم افزار های صنعتی هستند اختصاص داده شده است.
قدرت پردازش کارتهاي گرافیک Quadro مربوط به درايو سختافزاري آنها است. درايور طوري طراحي ميشود که توانايي پردازش کارت براي کاربردهاي حرفهاي صنعتي و سهبعدي بهينه وحداکثر باشد. مثلا کارت گرافیک FX 1800 داراي 64 سايهزن بوده و با توجه به شباهت در چيپ استفاده شده، بسيار نزديک به جي فورس 9600 GT است. ولي به دليل نوع کارآيي متفاوتي که از اين دو کارت انتظار ميرود، طراحي درايورهاي آنها به گونهاي انجام شده که يکي در اجراي بازيها و ديگري درکار با نرمافزارهاي حرفهاي بهتر عمل کند.
مساله قيمت نيز يكي از مهمترين مسائلي است كه بايد در رابطه با اين پردازندههاي گرافيكي مورد توجه قرار گيرد. به دليل كاربردهاي خاصی كه براي اين كارتهاي گرافيكي در نظر گرفته شده است و البته به دليل کاربران كمتر اين محصولات، حجم توليد اين پردازندههاي گرافيكي و كارتهاي ساخته شده بر پايه آنها كمتر از كارتهاي گرافيكي معمولي است. علاوه بر آن اين كارتهاي گرافيگي به دليل طراحي و پروسه ساخت پيچيدهتر، داراي قيمت بسيار بالاتري نسبت به كارتهاي گرافيكي معمولي توليد شده براي سيستمهاي دسكتاپ هستند. به طوری كه قيمت انواع با كارايي متوسط آن در بسياري از اوقات از كارتهاي گران قيمت طراحي شده براي سيستمهاي خانگي بيشتر است. با وجود حجم توليد كم، اين پردازندههاي گرافيكي از تنوع بسيار خوبي برخوردار هستند، به طوری كه چندين شركت مختلف اقدام به طراحي و ساخت اين گونه محصولات مينمايند.
این کارتها معمولا در سیستمهای حرفهای نصب میشوند و کاربرد آنها نیز حرفهای است. بنابراین کارتهای گرافیکی انویدیا به دو دسته تقسیم میشود؛ کارتهای سری geforce که برای پخش محتوا بکار میروند و کارتهای quadro که در تولید محتوا بکار می روند.
انواع کارت گرافیک کوادرو
پردازندههاي گرافيك مخصوص ايستگاههاي كاري NVIDIA با نام Quadro توليد و به بازار عرضه می شود. كارتهاي گرافيكي سري Quadro به دو مجموعه كاملا جدا دسته بندی ميشوند. مجموعه اول كارتهاي سري Quadro FX هستند كه پردازندههاي گرافيكي با كارايي بالا در هنگام اجراي نرمافزارهاي طراحي صنعتي ميباشند. (کاربردهای CAD-CAM) دسته دوم كارتهاي سري Quadro NVS هستند كه براي استفاده در سيستمهايي كه به چندين خروجي نمايشگر نياز دارند ساخته شدهاند. نام گذاری کارت های گرافیک کوادرو هم بسیار متفاوت با بقیه کارت های گرافیک است.
براي مثال ما در سري FX شاهد حضور كارتهاي گرافيكي Quadro FX 5600 به عنوان گرانترين عضو اين مجموعه هستيم.
در کارتهای Workstation نظیر Quadro های Nvidia تکسچرها روی رم کارت گرافیک ذخیره می شود که این امر با در نظر گرفتن سرعت بسیار بالاتر و کاهش سیکل کاری ، باعث افزایش راندمان در کارهایی که نیاز به استفاده از تکسچرهایی با کیفیت بالا و تعداد زیاد دارند می شود . معمولا کارتهای Workstation، این توانایی را دارند که تصاویر را در چند مانیتور و بصورت مجزا یا یکپارچه در سایزهای بسیار بالا مثل 3800 پیکسل در 2400 پیکسل به نمایش بگذارند که طبیعتا جزئیات زیادی را می توان دید . – انتقال بسیار سریعِ تکسچرهای سه بعدی در محیط های اینتراکتیو که باعث نمایش محیط های گسترده و با سرعت کافی در این نوع از محیط های سه بعدی می شود . استفاده سریع از تکسچرهای بسیار قول آسای 8Kو انجام زوم و پن روی این تصاویر در حین پردازش یکی از مزایای این سری از کارت ها می باشد.
خیلی ممنون که تا آخر این مقاله همراه استوک مستر بودید امیدوارم لذت برده باشید.