راهنمای خرید رم استوک کامپیوتر
خرید رم استوک کامپیوتر هم مانند بیشتر قطعات نیاز به بررسی دارد. استوک مستر در این مقاله قصد دارد به شما اطلاعات و اصطلاحاتی را درباره ی رم ارائه دهد.
امروزه رمهای DDR3 در انواع و اقسام مدلها با ظرفیتها و سرعتها متفاوت در بازار وجود دارند. بعضی از این ها گران قیمت و بعضی دیگر ارزان تر هستند و همین مسئله انتخاب را برای شما سخت می کند. البته باید به مادربورد و cpu هم توجه کرد تا بتوان از حداکثر سرعت رم استفاده کرد. حافظه رم کامپیوتر (ram) یکی از قطعات مهم کامپیوتر می باشد و برای تعویض آن باید اطلاعاتی درباره ی آن داشته باشید.
رم مانند حافظه کوتاه مدت انسان است. شما با هر برنامه ای که در حال کار کردن هستید یا هر برنامه ای که سیستم با آن کار می کند درون رم قرار گرفته است. در کل اگر دستور پردازشی بخواهد به پردازنده ارسال شود باید از طریق حافظه اصلی انتقال داده شود و این مار را رم انجام می دهد زیرا می تواند به سرعت با پردازنده ارتباط برقرار کند. بنابراین خرید رم بسیار در سرعت سیستم شما تاثیر دارد پس برای خرید رم باید به نکات زیر توجه کنید.
نسل حافظه رم کامپیوتر
برای خرید رم باید به تکنولوژی که مادربورد و پردازنده شما از آن پشتیبانی می کند دقت کنید و متناسب با آن خرید کنید. معمولا امروزه مادربورد ها از رم های DDR4(double data rate 4) پشتیبانی می کنند. تکنولوژی DDR در ساخت رم ها بکار رفته است و عدد جلوی آن نشان دهنده ی نسل آن است. نسل های قبلی رم DDR1 DDR2 DDR3 بودند و هرچه نسل رم جدید تر باشد سرعت بیشتر است زیرا نسل آن در سرعتش تاثیر مستقیم دارد و در حال حاضر رم های DDR4 سریع ترین رم ها هستند.
سازندگان با تغییر مکان یک شیار در حافظۀ اصلی، به شناسایی بهتر و اشتباه نشدن نسلهای مختلف کمک کردهاند.
مقدار ظرفیت رم کامپیوتر
مهم ترین معیار انتخاب رم در کامپیوتر مقدار حافظه آن است و هر چه قدر که بیشتر باشد سرعت سیستم شما هم بیشتر می شود. قبلا این حافظه را با مگابایت می سنجیدند اما با پبشرفت تکنولوژی و قوی تر شدن رم ها این حافظه را با گیگابایت می سنجند. معمولا رم های امروزی از 2 گیگابایت تا 64 گیگابایت هستند و هر گیگابایت معادل 1024 مگابایت است.
نکته مهم در خرید رم کامپیوتر
سیستمعامل ویندوز ۱۰ در نسخۀ ۳۲بیتی به حداقل ۱ گیگابایت رم و در نسخۀ ۶۴بیتی به حداقل ۲ گیگابایت رم برای اجرا نیاز دارد. البته این مقدار حداقلی (Minimum Requirements) است و کارایی خوبی ندارد.
نکته مهم تر این است که نسخه های ۳۲بیتی فقط قادر به پشتیبانی از ۴ گیگابایت رم است و اگر کامپیوتر شما بیش از این مقدار رم دارد، باید حتماً بهسراغ نسخۀ ۶۴بیتی بروید تا رم کامپیوترتان بلا استفاده نماند.
فرکانس حافظه ی رم کامپیوتر (BUS)
فرکانس حافظه ی رم بر اساس مگاهرتز می باشد. فرکانس بالاتر بهمعنی سرعت بیشتر است. فرکانس رم را سازنده ی آن مشخص میکند ولی با پشتیبانی پردازنده و چیپست مادربرد است که میتواند بهدرستی کار کند.
اسلاتهای حافظه ی اصلی که روی سیستم کامپیوتر قرار می گیرند، باید دارای فرکانس مساوی باشند تا کارایی سیستم به حداکثر برسد. تصور کنید دو اسب قوی و تندرو کالسکهای را میکشند. این دو مسیر مشخصی را با حداکثر سرعتشان در ۱۰ دقیقه طی میکنند. اگر شما برای افزایش توان این دو اسب، یک اسب دیگر به این مجموعه اضافه کنید که سرعت کمتری دارد، چه اتفاقی رخ میدهد؟ کالسکۀ شما دیرتر به مقصد میرسد؛ یعنی همان مسیر را در ۱۵ دقیقه طی میکند. چون دو اسب دیگر باید سرعت خود را کاهش بدهند تا اسب سوم همراه آنها حرکت کند. همین اتفاق زمانی رخ میدهد که فرکانس رمهای کامپیوترتان مختلف باشد.
در این صورت، تمام رمها با فرکانس پایینتر کار میکنند. پس اگر می خواهید چندین رم را بر روی کامپیوتر نصب کنید، باید حتماً فرکانس مساوی داشته باشند.
پیکربندی چندکاناله رم کامپیوتر
قراردادن دو یا چند رم در کنار هم بر روی مادربرد را پیکربندی چندکاناله میگویند. تعداد رمهای کامپیوتر باید زوج باشد. مادربردها میتوانند از قابلیت دوکاناله و جدیداً از قابلیت چهارکاناله پشتیبانی کنند. خوب است که شما هم در موقع خرید رم، از رمهای دو یا چهارکاناله بهره ببرید.
اگر رمهای کامپیوتر در حالت دوکاناله باشند، با یکدیگر کار میکنند و باعث افزایش سرعت سیستم خواهند شد. در حالت چهارکاناله نیز هر چهار رم با یکدیگر کار میکنند.
رمهای موجود در بازار به صورت بستهبندی تکی و دوتایی و چهارتاییاند. رمهایی که در بستهبندیهای دو یا چهارتایی قرار دارند، رمهایی هستند که در هنگام ساخت، پشتسرهم تولید شدهاند و حداکثر سازگاری را با همدیگر دارند. توصیه میکنیم اگر قصد دارید از قابلیت دوکاناله استفاده کنید، حتماً از رم های بسته بندی دوتایی استفاده کنید. و یا شما همواره میتوانید دو عدد رم تککاناله را کنار هم قرار دهید و بهصورت دوکاناله استفاده کنید؛ ولی سازگاری آنها کمتر از دو عدد رم موجود در یک بستهبندی خواهد بود.
تایمینگ رم کامپیوتر (CL)
تایمینگ رم کامپیوتر یا CL یعنی تعداد کلاک پالسی که طول می کشد تا رم پاسخ پردازنده را بدهد. به عنوان مثال CL5 یعنی 5 کلاک پالس طول می کشد تا رم پاسخ پردازنده را بدهد. هر چه این عدد پایین تر باشد بهتر است اما هر چه قدر تکنولوژی ساخت حافظه بیشتر باشد عدد کلاک پالس آن هم بیشتر است و دیرتر طول می کشد تا رم پاسخ پردازنده را بدهد.
کلاکپالس چیست؟
به زبان ساده کلاک پالس یعنی همان چیزی که به آن سرعت پردازنده میگوییم. مثلا وقتی کلاکپالس پردازنده برابر ۲٫۶۰ باشد، به این معنی است که میتواند ۲میلیارد و ۶۰۰میلیون عمل را در طول یک ثانیه انجام دهد.
در هر نسل رم، چندین CL مختلف وجود دارد. بهترین انتخاب برای شما کم ترین عدد CL است. اما مسئله این است که تفاوت قیمت بین رمهایی با CL مختلف در بازار زیاد نیست. پس بهسراغ رمهایی با CL کم تر بروید و آن ها را خریداری کنید.
سیستم خنک کننده رم کامپیوتر
بر روی هر یک از اسلات های رم، چیپهای کوچکی وجود دارند که حافظۀ رم را تشکیل میدهند. خنک نگهداشتن این چیپها میتواند باعث افزایش کارایی آن ها شود. بههمین دلیل بعضی سازندگان در مدلهای خاص خود، یک سینی گرما (HeatSink) بر روی دو طرف بدنه قرار میدهند. این ورقۀ فلزی سطح تماس با هوا را بیشتر میکند و باعث خنکشدن سریعتر و بهتر خواهد شد و حتی برخی سازندگان برای خنک نگه داشتن رم های خود از فن استفاده می کنند.
اصطلاحات خرید رم کامپیوتر
برای خرید رم ، بهتر است ابتدا نسل آن و میزان حافظه و سپس فرکانس را ذکر کنید و اگر برند خاصی را مدنظر دارید، نام برند را نیز بگویید. برای مثال بگویید DDR4 16 باس 2600 دارید.